onsdag 13. januar 2010

Lekebukse til Turnerose


Nå om dagen kles lillejenta stort sett i ull, men en del av ulla (Nøstebarn) skal helst håndvaskes og da er det jo greit å utsette vaskingen lengst mulig. Derfor har jeg sydd en selebukse i stretchvelour som hun kan ha over og som kan fange opp det verste. (Strykejernet har jeg fortsatt ikke funnet frem... ;)




Stoffet er kjøpt hos Stof2000, det turkise kantbåndet er såkalt FOE (fold-over elastic) kjøpt hos Kids in the Garden, og knappene er standard KAM-knapper til knappepresse. Mønsteret er en modifisert variant av et mønster fra Børnetøj du selv kan sy 0-4. Jeg har gjort det litt smalere i beina og kroppen. Buksa er stor og god, i størrelse 2 år, men ettersom jeg har lagt til mansjetter nederst på beina holder den seg fint på plass nå også. Regner med at den passer fint neste vinter også! Neste prosjekt er en matchende bukse til Turneroses dukke, som hun skal få til bursdagen sin.

fredag 8. januar 2010

Fiskegryte!

Dagens middag ble en tomatbasert fiskegryte med frossen torsk. Og den ble så god at jeg må dele oppskriften. Sunn og god januarmat!

FISKEGRYTE

2 løk, hakket
3-4 fedd hvitløk, hakket eller presset
En raus teskje hver av oregano og basilikum (tørket)
En god klype chilipulver
Et par teskjeer paprikapulver
1 boks hermetiske tomater (jeg bruker helst Mutti)
En splæsj ketchup
Skallet av en sitron
1 liten boks mais
Fiskebuljong etter smak
1 pakke frossen torsk (400 g)
1 liten, rød paprika, hakket


Løk og hvitløk stekes blankt i litt olje, krydderet haes så i og får steke med i et minutt eller så. Hell over tomatene, ha i ketchup og sitronskall og la koke litt. Smak til med fiskebuljong og ha i maisen (med lake). La det koke i 5 minutter før du har i fisken. Den bruker drøye 10 minutter på å tine i sausen. Når fisken er klar har du i paprika og lar den bli gjennomvarm. Serveres med ris og evt litt frisk basilikum og revet parmesan på toppen.

onsdag 6. januar 2010

...og en ny bok!

I dag dumpet en ny bok ned i postkassa. Den heter One-yard wonders, og inneholder mønster/oppskrifter på 101 prosjekter der man trenger nettopp 1 yard (0.9144 m) stoff. Jeg kjøpte den hos Amazon. Veldig fin! Enkle og lett gjennomførbare oppskrifter, man trenger ikke å være særlig erfaren ved symaskinen for å få til disse. Men like fullt fine og artige idéer. Jeg gleder meg til å sy! Men først må jeg ha litt nye stoffer, så nå har jeg lagt inn en bestilling hos Little Cherubs. ;)

Lekeoppbevaringspose

Etter idé fra Pickles sydde jeg en oppbevaringspose til lillejentas leker for et par kvelder siden. Vi har ikke lekegrind, men derimot sofa med passende "hengekant", så posen henger der. Jeg har lagt til håndtak i endene for at posen skal kunne transporteres greit (når vi skal på hytta eller til besteforeldre, for eksempel), og jeg skal sy på en liten borrelåsflapp til å lukke den litt med. Men posen fungerer allerede utmerket, og gulvet er betraktelig ryddigere.




Ytterstoffet er en rest jeg kjøpte på Åhlens for noen år siden, og det blå innerstoffet en kraftig, børstet bomull som jeg ikke helt vet hvor kommer fra.

søndag 3. januar 2010

Kalkunrestemiddag

Vi er sikkert ikke de eneste som sitter igjen med en del kalkunrester etter jula, og her kommer mitt tips til å få brukt opp noe av kjøttet:

CHAPATI-WRAPS MED KALKUN I CURRYMAJONES

Chapatiene:
350 g sammalt hvete fin
1 ts salt
1 ss olje (vegetabilsk)
ca 2,5 dl vann

Bland sammen mel og salt, ha i oljen og smuldre deigen lett. Ha i vannet og elt til deigen er smidig, ca 5 minutter i maskin. Dekk til bolla og la deigen hvile i en halvtime. Del deigen i 8 emner, og kjevl tynt ut på melet underlag. Stekes i tørr stekepanne til de får brune flekker og begynner å blåse seg opp.

Currymajonesen:
1 løk, hakket
1 fedd hvitløk, hakket eller presset
0,5 ts hver av malt cumin (spisskummen), korianderfrø og gurkemeie
2 dl kokosmelk
0,5 dl hønsebuljong (jeg brukte vann + halvannen teskje buljongpulver fra Oscar)
1 ts godt currypulver (jeg foretrekker Bolst's, men har ikke sett det i Norge, dessverre)

1 pose majones (Mills lettmajones eller Hellman's)
Kalkunrester

Stek løk og hvitløk i litt olje til det er lett brunet og mykt. Ha i krydderet og la det steke med i et minutt, før kokosmelk og buljong helles over. Kokes opp og får koke inn til det er tykt og kremete. Når det er litt avkjølt blandes det med majonesen. Skjær kalkunkjøtt i terninger og bland inn i majonesblandingen.

Ellers:
Tomater
Løk
Agurk
Lettristet kokosmasse (brunes kjapt i tørr panne)

Så er det bare å mekke wraps!